De Tweede Kamer wil dat de Nationale Ombudsman onderzoek gaat doen naar de omstreden fraudezaak rond zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Duizenden zzp’ers die met behoud van een uitkering een eigen bedrijf begonnen, moeten geld terugbetalen aan uitkeringsinstantie UWV.
Ze hebben volgens het UWV gefraudeerd, omdat hun uuropgaven niet kloppen. Het UWV vergeleek de opgegeven ‘gewerkte uren’ van 6.900 zzp’ers met hun urenopgave bij de Belastingdienst. Hieruit bleek volgens de uitkeringsinstantie dat 42 procent van hen (2.900 zzp’ers) onterecht aanspraak heeft gemaakt op een WW-uitkering, omdat ze meer uren hadden gewerkt dan ze hadden opgegeven. In totaal gaat het om een bedrag van 30 miljoen euro aan terugvorderingen.
Volgens de betrokken zzp’ers zijn zij echter verkeerd voorgelicht door het UWV. Het probleem zit in de uitleg van het begrip ‘gewerkte uren’. Een deel van de zelfstandigen kreeg te horen van het UWV dat ook de niet gewerkte uren – de uren die ze wel werkten, maar die geen geld opleverden – moesten registreren, terwijl dat tegen een ander deel niet gezegd werd.
Afgelopen donderdag drong de Tweede Kamer er al bij minister Donner (Sociale Zaken, CDA) op aan om de regeling te herzien. Donner beloofde kritisch te zullen kijken naar een aantal dossiers.
Gisteren besloot de Kamer op voorstel van VVD-Kamerlid Stef Blok om de Nationale Ombudsman in te schakelen.
Op zichzelf goed nieuws, vindt FNV-bestuurder Leo Hartveld, die opkomt voor de belangen van de zzp’ers, „Maar het is niet genoeg. Wij zijn bang dat deze stap voor vertraging zorgt. Donner moet volgens ons met spoed een nieuwe regeling voor startende zelfstandigen maken. De huidige regeling deugt gewoon niet. Als we daar niet snel iets aan doen, zijn straks nog meer mensen de dupe.”