Hoge kosten voor MKB’er met oude auto

Een nieuwe regeling die Tweede Kamerlid Ernst Cramer (ChristenUnie) wil invoeren gaat mkb’ers en dga’s met een oude auto van de zaak volgend jaar enkele honderden euro’s per maand extra kosten.ICT-ondernemer Wouter van Embden is hier woedend over en is een publiciteitsoffensief gestart.

Ernst Cramer (ChristenUnie) wil de grens volgend jaar voor fiscale bijstelling van auto’s verschuiven naar 25 jaar. Momenteel is de fiscale bijstelling van auto’s ouder dan vijftien jaar gebaseerd op de economische waarde van de auto. Voor jongere auto’s geldt de cataloguswaarde.

Smak geld
De regeling gaat Van Embden ongeveer 700 euro netto per maand kosten. Hij heeft namelijk een auto BMW met een cataloguswaarde van 77.000 euro en een dagwaarde van ongeveer 1500 euro. Ongeveer 11.000 dga’s en nog een grotere groep zzp’ers zitten in hetzelfde schuitje.

Kilometers declareren
Van Embden besloot publiciteit te zoeken en startte de site www.bijtellingoldtimer.nl. Hier krijgt hij niet alleen steun van mede-gedupeerden, maar ook van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Uit reacties blijkt dat gedupeerden drie alternatieven overwegen. Dat zijn verkoop van hun youngtimer en koop van een oldtimer die ouder dan 25 jaar is, de zakelijke auto overzetten op privé en zakelijke kilometers declareren, of de youngtimer alleen gebruiken voor zakelijk verkeer en een goedkope tweede privéauto aanschaffen.

eco boekhouder