Politiek neemt zzp’ers niet serieus

Ondanks de grote aantallen ZZP’ers worden de zelfstandigen zonder personeel nog steeds niet serieus genomen door de overheid en door de politiek. Vandaag schrijft VVD Tweede Kamerlid Zijlstra dat het tijd wordt dat vakbonden minder macht krijgen en dat andere groeperingen zoals ZZP’ers ook aan onderhandelingstafels komen te zitten.

Dat klinkt redelijk, maar helaas heeft dhr. Zijlstra nog niet helemaal begrepen waar het om draait bij ZZP’ers. Met het grootste gemak haalt hij ZZP’ers en werknemers door elkaar. Zo spreekt dhr. Zijlstra over belangen van werknemersorganisaties en stelt daarbij ZZP’ers gelijk op in dezelfde lijn.

Ook andere Kamerleden halen zaken door elkaar. Uitholling van het sociale stelsel is een uitspraak die het blijkbaar goed doet in de Haagse Wandelgangen. Wellicht vergeet men voor het gemak dat ZZP’ers na jarenlang in loondienst te zijn geweest een eigen bedrijf starten en daardoor de kapitale bedragen die ze in loondienst hebben betaald voor hun sociale zekerheden in één keer weggeven. Een ZZP’er heeft geen sociale zekerheden en kan niets uithollen.

In diezelfde wandelgangen spreekt men over het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap voor mensen in een uitkeringsituatie. Maar strenge controles door de overheden zoals Belastingdienst en het UWV maken het ondernemende leven van een zelfstandige zuur en lijken soms op een strafexpeditie.

Zo spreken in dit verband het urencriterium van de belastingdienst en het UWV elkaar volkomen tegen. Uitstekend dat het UWV mensen een kans gunt om zelfstandig te worden, maar regels opstellen zonder kennis van zaken leidt altijd tot een debacle. Het zou zoveel gemakkelijker kunnen door niet de uren te tellen maar de winst die de startende ondernemer maakt als uitgangspunt voor terugbetalen te nemen.

ZZP Nederland nodigt de overheid en de politiek graag uit om eens te spreken over zaken die werkelijk er toe doen voor de bijna 1 miljoen ZZP’ers en andere kleine zelfstandigen.

www.boekhouder-haarlem.nl