Privé-auto of auto van de zaak

Een auto in de onderneming heeft zijn voordelen. Alle autokosten (afschrijvingen, brandstof, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeerkosten, tol, veergeld etc. alsook de financieringsrente) zijn aftrekbaar van de winst. Let op: De MKB’er wordt wel geconfronteerd met een fiscale bijtelling van 25% van de cataloguswaarde, of 14% voor schone zuinige auto’s. Vanaf 2009 geldt (afhankelijk van de auto) een bijtellingspercentage van 20%

Houdt de MKB’er de auto in:privé, dan zijn de autokosten niet aftrekbaar, maar dan geldt natuurlijk ook geen fiscale bijtelling. Wel kan de ondernemer belastingvrij € 0,19 per zakelijke kilometer ‘declareren’ bij zijn eigen onderneming.

Wanneer de auto in privé te houden?

Dit is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto, aantal zakelijke- en privé kilometers en de autokosten. Het is voordeliger om de auto in privé te houden bij relatief veel zakelijke kilometers in combinatie met een relatief hoge cataloguswaarde en relatief lage autokosten per kilometer.

Kies voor een auto van de zaak bij een beperkt aantal zakelijke kilometers en hoge autokosten per kilometer.

Geen fiscale bijtelling

Pas wanneer met een auto van de zaak minder dan 500 privé-kilometers worden gereden, hoeft er geen fiscale bijtelling plaats te vinden. De ondernemer moet dit wel kunnen bewijzen. Hiervoor moet minstens een sluitende rittenadministratie worden bijgehouden. Deze administratie moet worden gestaafd met zoveel mogelijk documenten, zoals een onderhoudsboekje van de garage of een agenda waar de afspraken daadwerkelijk instaan.

Bent u IB-ondernemer (eenmanszaak of Vof), dan hoeft de privébijtelling nooit meer dan de daadwerkelijk gemaakte autokosten te zijn (bijv. als uw auto na vijfjaar afgeschreven is).

Wie zijn personeel laat rondrijden in de auto’s van de zaak moet loonheffing inhouden over de bijtelling, tenzij de werknemer bij de fiscus een zogeheten ‘verklaring geen privé-gebruik’ aanvraagt en een kopie daarvan aan zijn werkgever geeft. De werknemer moet dan voor een sluitende ritadministratie zorgen. Blijkt achteraf dat de werknemer meer dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden, dan legt de Belastingdienst rechtstreeks aan de werknemer een naheffingaanslag op met een boete.

Hoe moet de MKB-ondernemer kiezen?

Stel, de cataloguswaarde is € 45.000,- en u rijdt 15.000 km privé en 20.000 km zakelijk. De totale, werkelijke autokosten bedragen € 0,40 per kilometer.

1. Auto in privé: De kostenaftrek is € 0,19 x 20.000,- = € 3.800.-.

2. Auto van de zaak. Autokosten € 0,40 x 35.000,- = € 14.000,-. Bijtelling voor privégebruik is 25% van € 45.000,- = € 11.250,-. Per saldo is € 2.750,- aftrekbaar ( € 14.000,- minus € 11.250,-) bij auto van de zaak.

NB: In dit voorbeeld is een auto privé rijden de goedkoopste optie omdat u veel zakelijke kilometers maakt.