Nibud: waarschuwt mkb’er

Op Boekhouder Santpoort valt te leze”n: Mensen met een eenmansbedrijf scheiden vaak onvoldoende hun privé- en zakelijke financiën. Door die verstrengeling maken deze ondernemers vaak een janboel van hun administratie.

Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in reactie op het bericht van financiële dienstverlener Graydon dat er vorig jaar tien procent meer bedrijven failliet waren gegaan dan het jaar ervoor. Om faillissement in een vroeg stadium te voorkomen helpt het instituut de ondernemer hun financiën op orde te krijgen, vindt het Nibud.

Het ’Geldboek voor ondernemers’ is gratis te downloaden via www.nibud.nl. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met adviesbureau Zuidweg & Partners, IMK Intermediair en met de ministeries van Economie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,In een economische slechte tijden beginnen meer mensen een eigen bedrijf en dat zien we vaak fout gaan,’’ aldus Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud. ,,Wij krijgen ook steeds vaker vragen binnen van startende ondernemers. Hoe ze hun financiën moeten aanpakken.’’

De belangrijkste tips lijken simpel maar blijken in te spelen op veelvoorkomende fouten. Begin met een privébegroting bijvoorbeeld. Wilmink: ,,Reken uit wat je minimaal nodig hebt en houdt rekening met wisselende inkomsten. Een voor de hand liggende tip: open een privé- en zakelijke bankrekening. Haal nooit geld van je zakelijke rekening voor privézaken.’’ Ondernemers moeten er rekening mee houden dat ze geld apart zetten voor de belasting. Het geldboek wijdt ook uit over regelingen en verwijst door naar instanties bij financiële problemen.

eco boekhouder