MKB en de elektronische factuur

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de sterke vereenvoudiging van de fiscale regels voor elektronisch factureren die Staatssecretaris De Jager van Financiën doorvoert. Dit kan zzp’ers vele honderden miljoenen euro’s schelen. De Jager is hiermee voorloper in Europa, dat eveneens werkt aan een impuls voor elektronisch factureren.

VNO-NCW en MKB-Nederland denken dat veel geld wordt bespaard wanneer de factuurgegevens door een codering rechtstreeks tussen de administratieve systemen van de zzp’ er en de afnemer uitgewisseld kunnen worden, waardoor een handmatige verwerking overbodig is.

De bijzondere eisen die aan de elektronische factuur worden gesteld, vervallen. Daardoor kan een ondernemer zelf de vorm kiezen waarin de elektronische factuurgegevens worden verstuurd. Ook hoeft de ondernemer niet langer aan de belastinginspecteur te melden welke vorm hij of zij gebruikt. Essentieel is dat voor de omzetbelasting de elektronische en de papieren factuur gelijk worden behandeld.

De ondernemingsorganisaties pleiten ook voor het stimuleren van grensoverschrijdend elektronisch factureren. Daarvoor is een wijziging van de Europese regels nodig. De Europese Commissie heeft onlangs voorstellen gepresenteerd, die ook uitgaan van een gelijke behandeling van de papieren en de elektronische factuur. De staatssecretaris kiest er gelukkig voor om voor de Europese troepen uit te lopen.

eco boekhouder